Kattförsäkring för äldre katt

Går det att försäkra en gammal katt? Ja, på denna sida listar vi alla försäkringsbolag som låter dig teckna försäkring även för äldre katter.

katter-leker
Manypets-logo
Lassie-logo
Agria-logo
hedvig-kattförsäkring
Folksam-logo
ICA-logo
sveland-logo.png
IF-logo
Vill du försäkra en gammal katt?

Många frågar sig om det går att försäkra en gammal katt och svaret är ja, äldre katter kan försäkras utan problem. På senare tid har allt fler försäkringsbolag lättat på villkoren när det kommer till maxålder för att teckna försäkring till äldre katter. 

En katt räknas generellt som gammal om den är äldre än 7 år, om katten är yngre gäller vanliga villkor. På denna sida kan du läsa mer om kattförsäkringar för äldre katter och vilka regler som gäller men också jämföra maxålder för att teckna veterinärvårdsförsäkring hos de olika bolagen. För dig som snabbt vill ha en trygg och populär kattförsäkring till en gammal katt så finns topplistan nedan.

Topprankade kattförsäkringar utan åldersgräns
Lassie-logo

Lassie

Maxersättning: 160 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 0 – 3500 kr
Självriskperiod: 365 dagar

hedvig-kattförsäkring

Hedvig

Maxersättning: 160 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 0 – 2500 kr
Självriskperiod: 365 dagar

ICA-logo

ICA

Maxersättning: 150 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 1500 – 3500 kr
Självriskperiod: 130 dagar

Olika villkor för äldre katter bland försäkringsbolagen

Vilka försäkringsbolag låter dig försäkra en gammal katt?

Tidigare var det relativt sällsynt att försäkringsbolagen var villiga att försäkra katter över sju år. Riskerna var högre med sjukdomar, olyckor och andra åldersrelaterade åkommor som drog upp kostnaderna. Idag finns det dock sex stycken försäkringsbolag som i villkoren inte har någon övre gräns för att försäkra en gammal katt:

 • Lassie
 • Hedvig
 • ICA Försäkring
 • Agria Djurförsäkring
 • Sveland
 • Svedea
 

Försäkringstabell med villkor för äldre katter

Försäkringsbolag

Maxålder att teckna

Sänks ersättningen med åldern

Trustpilot betyg

Lassie

Ingen övre gräns

Nej

4,7/5

Hedvig

Ingen övre gräns

Nej

4,4/5

ICA

Ingen övre gräns

Nej

4,0/5

Agria

Ingen övre gräns

Nej

4,4/5

Sveland

Ingen övre gräns

Ja - vid 10 års ålder

2,5/5

Svedea

Ingen övre gräns

Nej

2,6/5

If

9 år

Nej

4,5/5

Trygg-Hansa

7 år

Nej

3,4/5

Folksam

7 år

Nej

4,1/5

Dina

6 år

Nej

2,0/5

Tabellen ovan visar en översikt över samtliga försäkringsbolag i Sverige som erbjuder veterinärvårdsförsäkring och deras villkor gällande maxålder för att teckna försäkring för en katt. Flera av bolagen, såsom Lassie, Hedvig, ICA, Agria, Sveland och Svedea, har ingen övre gräns för åldern när man vill teckna försäkring, medan andra bolag som If, Trygg-Hansa, Folksam och Dina har en bestämd åldersgräns som varierar mellan 6 och 9 år.

Vad gäller sänkning av ersättning med åldern är det endast Sveland som gör detta vid kattens 10-årsålder. Slutligen ger tabellen också information om varje försäkringsbolags Trustpilot betyg, där Lassie toppar listan med ett betyg av 4,7/5 och Dina har det lägsta betyget på 2,0/5.

Vad kostar en försäkring till en gammal katt?

En försäkring till en äldre katt kostar allt från 100 – 600 kr/mån beroende på bland annat ras, ålder, kön och tidigare sjukdomshistorik. Priset är också baserat på vilket veterinärvårdsbelopp och självrisk du väljer. För att få ett fullgott skydd rekommenderas runt 50 000 kr eller mer i veterinärvård samt försäkringen täcker tandsjukdomen TR (FORL), avancerad diagnostik och medicin. 

Prisexempel för för en 10 år gammal innekatt (blandras/huskatt) 

 • En försäkring från topprankade Lassie med 60 000 kr i veterinärvårdsersättning kostade 216 kr/mån. 

Finns det försäkringsrabatter?

Många av försäkringsbolagen erbjuder någon typ av nykundsrabatt, vanligtvis 10-40 % av försäkringspremien. Nackdelen är att försäkringsrabatten är begränsad till första året sedan höjs priset upp. Agria Djurförsäkring till exempel erbjuder 40 % rabatt första året vilket gör att priset är lockande, men utan rabatten de nästkommande åren är försäkringspremien betydligt dyrare än likvärdiga försäkringar. 

En ny sorts rabatt som Lassie tagit fram ges ut för kurser och quiz i deras app. Kurserna är framtagna av veterinärer och experter med syfta att lära ut och förebygga sjukdomar och olyckor. Gör du kurserna får du rabatt på premien, upp till 200 kr varje år, vilket vi tycker är positivt.

Här är 6 bra tips dig med en gammal katt

En anpassad diet

När katter åldras sker förändringar i deras kropp precis som för oss människor. Detta kan bland annat leda till en sämre tarmfunktion, vilket gör att näringsämnen kan bli svårare att absorbera. En diet särskilt framtagen för äldre katter kan underlätta men också tillskott kan behövas. Det är också bra att ha i åtanke att din katt får i sig rikligt med vätska, då uttorkning kan bli ett problem hos äldre katter.

Uppmärksamma sjukdomssymptom

Med åldern kan katter bli mer mottagliga för olika sjukdomar. Var observant på tecken som ökad urinering, viktminskning eller andra symptom. Rådfråga alltid en veterinär om du märker några förändringar. Om du har en kattförsäkring är ett tips att först ta kontakt med en veterinär genom till exempel FirstVet, vilket vanligtvis är helt kostnadsfritt för dig med försäkring.

Se till kattens livskvalitet

När katter åldras kan deras beteende och aktivitetsnivå förändras, något som är helt naturligt. Det är inte ovanligt att äldre katter blir mindre aktiva och mer benägna att tillbringa tid på lugna, trygga platser i hemmet. Att ge dem en speciell, bekväm plats där de kan vila ostört kan vara till stor hjälp. Det kan vara något så enkelt som en mjuk kudde, en hängmatta vid ett fönster eller en avskild vrå.

Ibland kan små förändringar i hemmiljön, kost eller dagliga rutiner göra en stor skillnad för din katts välbefinnande. Det är viktigt att vara lyhörd för kattens behov och att vara redo att anpassa sig.

Ge extra uppmärksamhet

Precis som för en kattunge är det viktigt att regelbundet avsätta tid för att interagera med din äldre katt. Det kan vara allt från att klappa katten mjukt, prata med den med en lugn röst, till att leka med den med anpassade leksaker för äldre katter. Kvalitetstid kan vara mycket lugnande för din katt och stärka ert band samt hjälpa den att känna sig älskade och omhändertagna trots deras ålder.

Anpassa hemmet

När katter åldras kan deras komfortbehov förändras. Som för människor kan äldre katter uppleva stelhet i leder eller minskad rörlighet. Därför är det viktigt att anpassa hemmet för att möta dessa förändrade behov. Mjuka kuddar, filtar och upphöjda bäddar kan ge skön avlastning och värme till trötta muskler och leder. Om din katt har börjat ha svårt med att klättra eller hoppa, överväg att placera saker som mat- och vattenskålar eller kattlådan på platser som är lättare för dem att nå. Du kan även överväga att införskaffa trappsteg eller små ramper för att hjälpa dem komma upp på favoritplatser, som soffan eller sängen.

Regelbundna veterinärbesök

Eftersom äldre katter är mer benägna att utveckla hälsoproblem, är det viktigt med regelbundna besök hos veterinären för att förebygga och upptäcka eventuella problem i tid. Ett tips gällande veterinärbesök, teckna en kattförsäkring med lång självriskperiod, helst 365 dagar. Då slipper du betala fast självrisk vid varje besök utan endast en gång om året.

Frågor & Svar

Försäkringspriset ökar generellt när katten blir äldre. Du kommer med andra ord inte betala exakt samma belopp år efter år. Hur mycket priset går upp per försäkringsår beror på försäkringsbolaget. Ibland är premien samma från förgående år.

Vanligtvis kan du försäkra din katt från 6 veckor. Den övre teckningsåldern varierar men det finns försäkringsbolag helt utan maxålder så som: 

 • Lassie
 • Hedvig
 • ICA Försäkring
 • Agria Djurförsäkring
 • Sveland
 • Svedea

När en katt når en ålder av 7 till 8 år, börjar många försäkringsbolag gradvis att minska livbeloppet (om katten har livförsäkring) varje år. Denna nedtrappning fortsätter tills katten är mellan 10 och 13 år, beroende på vilket försäkringsbolag det gäller.

Katt-försäkring använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: