Bästa Kattförsäkring

Vilka kattförsäkringar får bäst betyg när man tittar på villkor och priser? Här kan du läsa mer om de tre bästa kattförsäkringarna för 2023.

katter-leker
Manypets-logo
Lassie-logo
Agria-logo
Moderna-logo
Folksam-logo
ICA-logo
sveland-logo.png
IF-logo
Hitta bäst kattförsäkring för din katt

För att göra det så enkelt som möjligt för dig har vi jämfört Sveriges samtliga kattförsäkringar och valt tre som har bra villkor. Urvalskriterierna för att hitta den bästa kattförsäkringen har varit pris, villkor och innehåll. Det är dock viktigt att tänka på att försäkringsbehov skiljer sig åt, därför ska denna listan inte ses som en individuell rekommendation över de bästa kattförsäkringar 2023. På denna sida finner du även de bästa kattförsäkringarna inom olika kategorier så som bland annat högst veterinärvårdsbelopp, bäst självriskperiod och bäst kundnöjdhet.

Manypets-logo

ManyPets

Maxersättning: 140 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 0 – 3500 kr
Självriskperiod: 365 dagar

Lassie-logo

Lassie

Maxersättning: 150 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 0 – 3500 kr
Självriskperiod: 365 dagar

ICA-logo

ICA

Maxersättning: 60 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 2000 – 3000 kr
Självriskperiod: 130 dagar

Vilken kattförsäkring är bäst 2023?

Här kommer de tre försäkringsbolagen som toppar listan av kattförsäkringar under detta år. På första plats och utsedd till bäst kattförsäkring 2023 är enligt oss är ManyPets. Strax efter hamnar kattförsäkringen via Lassie som erbjuder snarlika villkor, och på tredje plats har vi valt ut ICA Försäkring. Tänk på att försäkringsbehov skiljer sig och att den bästa försäkringen varierar från person till person.

Bästa kattförsäkring

Vilken är den bästa kattförsäkringen? ManyPets är den bästa med utgångspunkt i villkor och pris. ManyPets erbjuder lång självriskperiod, höga ersättningsbelopp och TR/FORL ingår. Lassie ligger tätt efter med bra försäkringspriser och liknande villkor som ManyPets. 

  1. ManyPets – Hög maxersättning, saknar rasspecifika begränsningar, TR/FORL ingår i skyddet.
  2. Lassie – Prisvärd försäkring, högst ersättning på marknaden, TR/FORL ingår i skyddet
  3. ICA Försäkring – Enkla försäkringsvillkor och tandskydd ingår.

Bäst Kattförsäkring

Manypets-logo

1. ManyPets

ManyPets, tidigare Bought By Many har nu funnits ett par år på den svenska marknaden. Av de oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrå får ManyPets djurförsäkring 4.7 poäng av 5 möjliga vilket är högst av alla. ManyPets sticker ut i mängden genom att erbjuda bättre och mer omfattande villkor i sin kattförsäkring. Dessutom får du 15 % rabatt om du försäkrar två eller fler katter.

Innehåll

Det finns ett par försäkringsvillkor som gör att ManyPets hamnar högst på vår topplista. Först och främst ett högt veterinärvårdstak, upp till 140 000 kr med samma belopp hela livet. Det går att försäkra alla katter från 4 veckor och uppåt, det finns med andra ord ingen övre åldersgräns. ManyPets inkluderar även skydd för TR/FORL för hela veterinärvårdsbeloppet i standard och premium paketet. Genomgående är skyddet precis så omfattande som man vill ha.

Självrisk

En av de viktigaste delarna är självrisken. Hos ManyPets går det att välja 0 kr som fast självrisk, ett stort plus jämfört med många konkurrenter. Fasta självriskalternativet är 0 – 3 500 kr, och rörliga är 15 – 25 %. En annan viktig del är självriskperioden där vissa bolag endast har 130 dagar. ManyPets har ett helt försäkringsår som självriskperiod vilket gör att du kan spara många tusenlappar vid upprepade besök hos veterinären.

Livförsäkring

Om du väljer ManyPets Premium, deras mest omfattande kattförsäkring så ingår livförsäkring. Den täcker värde upp till 70 000 kr per försäkringsår och gäller till katten fyllt 9 år. För de andra paketen kan du istället välja till livförsäkring som ett tillägg varje månad.

Försäkringspris

ManyPets ligger bra till prismässigt jämfört med konkurrerande försäkringar. Ser man till försäkringsvillkoren och de skydd som inkluderas är priset enligt oss överkomligt. Försäkringen är inte den billigaste på marknaden men med vad som ingår bör priset hamna i kategorin prisvärt. Tecknar du försäkring för flera djur inkluderas en rabatt på 15 % under hela försäkringstiden.

Lassie-logo

2. Lassie

En ny uppstickare på försäkringsmarknaden är Lassie, ett svenskt djurförsäkringsbolag med bra villkor och högt veterinärvårdsbelopp. Hos Lassie kan du försäkra din katt med upp till 150 000 kr i veterinärvård vilket är högst av alla i Sverige. Det är också de försäkringsbolaget som generellt hamnat bäst i våra pristester med väldigt generösa försäkringspremier. Lassie hamnar med sina genomgående bra försäkringsvillkor delad etta bland djurförsäkringarna i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse.

Innehåll

Lassie påminner om ManyPets när man tittar på försäkringsvillkoren. Inga rasspecifika begränsningar, högst veterinärvårdsbelopp på marknaden, samt att Lassie inte minskar ersättningen när katten blir äldre. Skydd för TR/FORL är inkluderat och så även medicin, MR och CT undersökning, rehabilitering och ordinerat foder. Genomgående bra och tydliga försäkringsvillkor är något som vi uppskattar hos detta försäkringsbolag.

Självrisk

När det kommer till självrisk har Lassie bland de bästa alternativen. Välj mellan 0 kr och 3 500 kr i fast självrisk vilket är precis som ManyPets. Likadant för den rörliga delen, där du kan du välja mellan 15 och 25 %. Självriskperioden är hela 365 dagar, ett stort plus då det endast finns tre bolag med så lång självriskperiod.

Livförsäkring

Lassies livförsäkring har ett övre belopp på 30 000 kr och försäkringen gäller fram till att katten fyller 8-12 år beroende på ras. Denna livförsäkring är valbar till samtliga paket som Lassie erbjuder.

Försäkringspris

Prissättningen hos Lassie är bland de billigare kattförsäkringarna på marknaden. I förhållande till vad som ingår i försäkringen kan det vara en av de mest prisvärda försäkringarna på marknaden. Ett annat intressant tillägg är Lassie appen. Här finns mängder av nyttig information som hjälper dig att jobba förebyggande för din katts hälsa. Dessutom får du poäng via appen som sedan ger rabatt på din försäkringspremie.

ICA-logo

3. ICA Försäkring

ICA Försäkring är ett i synnerhet populärt försäkringsbolag hos många av landets ICA-medlemmar. Deras försäkringar sträcker sig över flera områden med en djurförsäkring som tagits fram i samarbete med Svedea. Kattförsäkringen hos ICA är enkel och riktar sig till vanliga kattägare med normala försäkringsbehov.

Innehåll

Det högsta försäkringsbeloppet som går att välja hos ICA är 60 000 kr vilket är det populäraste valet bland kattägare. I försäkringen ingår skydd för TR/FORL upp till 12 000 kr, medicin, och rådgivning via FirstVet. Försäkringen täcker även kostnader för MR och CT röntgen vilket är positivt.

Självrisk

ICA har valt ett rätt enkelt upplägg gällande självrisker. Fasta självrisken går att välja mellan 2 000 kr och 3 000 kr. Och den rörliga går att välja mellan 15 och 25 %. En nackdel med ICA är den korta självriskperioden, endast 130 dagar vilket är lika kort som till exempel Agria.

Livförsäkring

Med ICA livförsäkring kan en omeriterad katt som är stambokförd och registrerad i SVERAK försäkras till högst 10 000 kr. För blandraskatt eller en oregistrerad katt utan meriter, så kan den högst försäkras till 5 000 kr. Livförsäkringsbeloppet kommer att sänkas med 20 % per år från det att katten fyller 8 år. 

Försäkringspris

Priset för ICA kattförsäkring är generellt någonstans i mitten av försäkringsbolagens premier. En fördel är att du får ICA-bonus på hela försäkringspremien.

Bäst kattförsäkring olika kategorier

Om du är nyfiken på vilka försäkringsbolag som sticker ut i olika kategorier så kan du kolla i tabellen nedan. Här har vi valt att ta med fem olika områden: bäst veterinärvårdsbelopp, bäst nyteckningsålder, bäst självriskperiod, bäst försäkringspris i tester och bäst kundnöjdhet. Det är områden vi anser kan vara viktiga när man tittar på den bästa kattförsäkringen. Tänk på att detta endast är en av många delar som kan vara bra när du jämför kattförsäkringar.

Bäst veterinärvårdsbelopp

Lassie

150 000 kr

Bäst nyteckningsålder

Manypets

Från 4 veckor

Bäst självriskperiod

ManyPets, Lassie och Folksam

365 dagar

Bäst försäkringspris i tester

Lassie

Från 89 kr/mån

Bäst kundnöjdhet enligt SKI

Dina

79/100 poäng

Bäst villkor rasbegränsningar

ManyPets, Lassie

Inga rasbegränsingar

Vad innehåller den bästa kattförsäkringen?

När du ska hitta den bästa kattförsäkringen kan det vara bra att känna till de olika delarna i försäkringsskyddet som vi har vägt mot varandra. Det är viktigt att försäkringsbolagen erbjuder tydliga och bra villkor i dessa delar då det fungerar som stommen i försäkringsskyddet.

Veterinärvårdsbelopp

Den viktigaste delen i en kattförsäkring precis som för hund och hästförsäkring är veterinärvårdsbeloppet. Denna summa står till grund för hur mycket du kan få i ersättning under ett försäkringsår. Vad som passar dig beror på dina och kattens behov, här finns alternativ från 30 000 till 150 000 kr. Tänk på att veterinärvård kan bli väldigt dyrt, vi rekommenderar runt 60 000 kr som ett bra standardbelopp.

Veterinärutskriven medicin

Skulle din katt bli sjuk är det viktigt att du kan få ersättning för veterinärutskriven medicin. Det kan annars bli dyrt om till exempel katten behöver äta medicin under en längre period. ManyPets, Lassie och ICA ersätter alla medicin inom sina villkor.

Rehabilitering

Rehabilitering är en annan sak som kan bli väldigt kostsamt om försäkringen inte täcker denna kostnad. Det kan vara att katten bryter benet eller råkar ut för en sjukdom som kräver en längre tids rehabilitering vilket annars blir väldigt dyrt utan omfattande skydd.

 

MR och CT undersökning

För att veterinär ska kunna sätta vissa typer av diagnoser behövs en MR eller CT undersökning. Utan skydd för MR och CT behöver du själv betala mellan 3 000 – 7 000 kr för en undersökning. Sen tillkommer alla andra kostnader så som till exempel operation, medicin med mera. Därför rekommenderar vi att du väljer ett bolag som innefattar skydd för MR och CT undersökning.

Självrisk

Självrisken är något som alltid finns i en kattförsäkring. Om du vill ha en låg fast och rörlig självrisk kommer din försäkringspremie i stället bli lite dyrare. Det viktigaste enligt oss är att försäkringsbolaget erbjuder valmöjligheter så att du själv kan välja det som passar dig. Vanligtvis ligger fast självrisk på 0 – 4 500 kr och den rörliga mellan 15 – 25 %.

Livförsäkring

Denna försäkring gäller inte alla katter men det är trots allt de vanligaste tillägget. En livförsäkring är populärt hos framförallt utställningskatter och meriterade katter.

Vilken kattförsäkring har bäst pris?

Lassie erbjuder kattförsäkring till en av de lägre försäkringspremierna på marknaden. Även ManyPets och Dina hamnar ofta i den billigare halvan av försäkringspris. Med hjälp av kattungerabatt går det att få väldigt billiga kattförsäkringar första året via bland annat Agria och If och Folksam men året efter stiger premierna med 20–40 % vilket är värt att tänka på.

  • Lassie är vårt val när det kommer till bra försäkringsvillkor till mest förmånliga priset för kattägare under 2023.
  • Kattungerabatt kan vara lockande men när rabatten försvinner efter första året blir premien betydligt dyrare.

Den bästa kattförsäkringen under tidigare år

En vanlig fråga vi får gäller försäkringar som varit populära under tidigare år. Historiskt har det funnit ett försäkringsbolag som nästan alla djurägare valt – Agria Djurförsäkring. Ett försäkringsbolag med anor från 1890-talet och som idag är störst i Europa inom just djurförsäkringar.

Nackdelen med Agria är att deras villkor inte längre går att jämföras med nyare försäkringsbolag som ManyPets och Lassie. Antagligen har deras dominerande ställning gjort att det helt enkelt varit bekväma och inte ansett sig behöva uppdatera och förbättra sina försäkringsprodukter.

Bäst kattförsäkring 2021

Under 2021 var den bästa kattförsäkringen enligt oss ManyPets. Då gick försäkringsbolaget under namnet Bought By Many och särskilde sig bland försäkringarna med ovanligt bra villkor och få begränsningar. Lassie lanserades i mitten av 2021 och knep snabbt en topplacering i vår jämförelse med liknande villkor som ManyPets. Oavsett försäkringsbolag ser vi att villkoren generellt har blivit allt bättre men tyvärr har också priserna gått upp hos samtliga bolag.

Bäst kattförsäkring 2022

Den bästa kattförsäkringen 2022 var precis som förgående år ManyPets. Lassie, en ny aktörer på den svenska kattförsäkringsmarknaden går upp sida vid sida med genomgående bra villkor. Vad som utmärker bästa kattförsäkringarna under 2022 var de höjda priserna generellt bland kattförsäkringar. Hos ManyPets och Lassie inkluderas mycket gällande försäkringsskydd så där tycker vi ändå att kattförsäkringarna ligger rimligt i pris.

Frågor & Svar

Bäst kattförsäkring 2023 är enligt oss ManyPets. Detta är en populär kattförsäkring med bra villkor till ett överkomligt pris. Utöver ManyPets anser vi att Lassie är likvärdiga i det mesta och dessutom väldigt prisvänliga för de vanligaste kattraserna.

Bäst kattförsäkring till en äldre katt är enligt oss ManyPets eller Lassie. Utmärkelsen är baserad på försäkringsvillkor, pris och kundtjänst.

När det kommer till kattförsäkring till lite äldre katter så är utbudet av försäkringsbolag något mindre. Ungefär hälften av alla försäkringsbolag har valt att införa en åldersgräns, och över den så tillåter de inte nyteckning av kattförsäkring. Gränsen brukar vara sju till åtta år.

 

Har du en särskild kattras?Då rekommenderar vi även här ManyPets eller Lassie som erbjuder lika villkor för alla kattraser oavsett om du har en perser eller ragdoll.

Katt-försäkring använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: