Bästa Kattförsäkring

Vilka kattförsäkringar får bäst betyg när man tittar på villkor och priser? På den här sidan har vi valt ut de tre bästa kattförsäkringarna för 2024 av samtliga 10 svenska kattförsäkringar. 

katter-leker
Lassie-logo
hedvig-kattförsäkring
Agria-logo
Moderna-logo
Folksam-logo
ICA-logo
sveland-logo.png
IF-logo
Hitta bäst kattförsäkring för din katt

För att göra det så enkelt som möjligt för dig har vi jämfört Sveriges samtliga kattförsäkringar och valt tre som har bra villkor. Urvalskriterierna för att hitta den bästa kattförsäkringen har varit pris, villkor och innehåll. Det är dock viktigt att tänka på att försäkringsbehov skiljer sig åt, därför ska denna lista inte ses som en individuell rekommendation. På denna sida finner du även de bästa kattförsäkringarna inom olika kategorier så som bland annat högst veterinärvårdsbelopp, bäst självriskperiod och bäst kundnöjdhet.

bäst kattförsäkring
Lassie-logo

Lassie

Maxersättning: 160 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 0 – 3500 kr
Självriskperiod: 365 dagar

hedvig-kattförsäkring

Hedvig

Maxersättning: 160 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 0 – 2500 kr
Självriskperiod: 365 dagar

ICA-logo

ICA

Maxersättning: 150 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 1500 – 3500 kr
Självriskperiod: 130 dagar

Vilken kattförsäkring är bäst 2024?

Här kommer de tre försäkringsbolagen som toppar listan av kattförsäkringar under detta år. På första plats och utsedd till bäst kattförsäkring 2024 är enligt oss är Lassie.. Därefter hamnar Hedvig som erbjuder snarlika villkor, och på tredje plats har vi valt ut ICA Försäkring. Tänk på att försäkringsbehov skiljer sig och att den bästa försäkringen varierar från person till person.

Bästa kattförsäkring

Vilken är den bästa kattförsäkringen? Lassie är den bästa med utgångspunkt i innehåll och villkor i förhållande till pris. Försäkringen erbjuder lång självriskperiod, ett högt ersättningsbelopp och TR/FORL ingår.

  1. Lassie – Billiga kattförsäkringar, högst ersättning på marknaden, TR/FORL ingår i skyddet
  2. Hedvig – Högst maxersättning, billiga priser och TR/FORL ingår i skyddet.
  3. ICA – Stammispoäng på försäkringskostnaden, fria digitala besök hos FirstVet.

Bäst Kattförsäkring

Lassie-logo

1. Lassie

Lassie som toppar listan är ett svenskt djurförsäkringsbolag med ett högt valbart veterinärvårdsbelopp. Hos Lassie kan du försäkra din katt med upp till 160 000 kr i veterinärvård vilket är näst högst av alla djurförsäkringar i Sverige. Det är också det försäkringsbolaget som generellt hamnat bäst i våra pristester med generösa försäkringspremier. 

Lassie hamnar med sina genomgående bra försäkringsvillkor delad etta bland djurförsäkringarna i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse.

Innehåll

Lassie har inga rasspecifika begränsningar, högst veterinärvårdsbelopp på marknaden och försäkringen minskar inte ersättningen när katten blir äldre. Det ingår också skydd för TR/FORL och så även medicin, MR och CT undersökning, rehabilitering och ordinerat foder. Genomgående bra och tydliga försäkringsvillkor är något som vi uppskattar hos detta försäkringsbolag. Vill du försäkra en gammal katt spelar det heller ingen roll då Lassie tillåter veterinärvårdsförsäkring för alla åldrar.

Självrisk

När det kommer till självrisk har Lassie bland de bästa alternativen. Välj mellan 0 kr och 3 500 kr i fast självrisk vilket är precis som Hedvig. Likadant för den rörliga delen, där du kan du välja mellan 15 och 25 %. Självriskperioden är hela 365 dagar, ett stort plus då det endast finns tre bolag med så lång självriskperiod.

Försäkringspris

Prissättningen hos Lassie är bland de billigare kattförsäkringarna på marknaden. I förhållande till vad som ingår i försäkringen kan det vara en av de mest prisvärda försäkringarna på marknaden. Ett annat intressant tillägg är Lassie appen. Här finns mängder av nyttig information som hjälper dig att jobba förebyggande för din katts hälsa. Dessutom får du poäng via appen som sedan ger rabatt på din försäkringspremie.

hedvig-kattförsäkring

2. Hedvig

Hedvig är nya på den svenska marknaden när det kommer till kattförsäkringar. Hedvig sticker ut i mängden genom att erbjuda bra och omfattande villkor i sin kattförsäkring samt bra villkor. 

Innehåll

Det finns ett par försäkringsvillkor som gör att Hedvig hamnar högst på vår topplista. Först och främst ett högt veterinärvårdstak, upp till 160 000 kr. Försäkringen täcker också alltid specialfoder, tandskador, rehabilitering och medicin. I skyddet ingår även tandsjukdomen TR/FORL även om denna har vissa villkor som du måste uppfylla.

Självrisk

En av de viktigaste delarna är självrisken. Hos Hedvig går det att välja 0 kr som fast självrisk, ett stort plus jämfört med många konkurrenter. Fasta självriskalternativet är 0 – 2 500 kr, och rörliga är 15 – 25 %. En annan viktig del är självriskperioden där vissa bolag endast har 130 dagar. Hedvig har 365 dagar som självriskperiod vilket gör att du kan spara många tusenlappar vid upprepade besök hos veterinären.

Försäkringspris

Hedvig ligger lite lägre prismässigt jämfört med konkurrerande försäkringar. Ser man till försäkringsvillkoren och de skydd som inkluderas är priset enligt oss bra. Försäkringen är inte den billigaste på marknaden men med vad som ingår bör priset hamna i kategorin prisvärt.

ICA-logo

3. ICA Försäkring

ICA Försäkring är ett i synnerhet populärt försäkringsbolag hos många av landets ICA-medlemmar. Deras försäkringar sträcker sig över flera områden med djurförsäkringsskydd inom katt och hund. Kattförsäkringen hos ICA riktar sig framför allt till vanliga kattägare med normala försäkringsbehov.

Vi har följt ICA:s försäkring under flera år och bolaget var en av de som på riktigt började att konkurrera med de äldre etablerade djurförsäkringsbolagen. Kattförsäkringen är inget undantag, låt oss gå igenom deras erbjudande till Sveriges alla kattägare.

Innehåll

Det högsta försäkringsbeloppet som går att välja hos ICA är 150 000 kr men det går även att teckna som 60 000 kr vilket är det populäraste valet bland kattägare. I försäkringen ingår bland annat skydd för TR/FORL upp till 12 000 kr (om katten varit försäkrad hos ICA sedan två års ålder), receptbelagd medicin, och fri rådgivning via FirstVet. Försäkringen täcker även kostnader för MR och CT röntgen vilket är positivt.

Självrisk

ICA har valt ett rätt enkelt upplägg gällande självrisker. Deras fasta självrisk går att välja mellan tre olika alternativ 1 500, 2 500 kr och 3 000 kr. Den rörliga går att välja mellan 15 och 25 %. En nackdel med ICA är den korta självriskperioden, endast 130 dagar vilket är lika kort som till exempel Agria.

Försäkringspris

Priset för ICA kattförsäkring är individuellt men i våra egna prisjämförelser har ICA generellt placerat sig i den billigare halvan. För att få exakt prisförslag behöver du skriva in dina uppgifter hos ICA. En fördel är att du får ICA Stammispoäng på hela försäkringskostnaden.

Tabell över bästa kattförsäkring 2024

Vi har jämfört de bästa kattförsäkringarna i tabellen nedan. För att ta fram topplistan har vi valt ut fyra kriterier som vi anser är viktiga när du ska teckna en kattförsäkring. Utöver dessa betygskriterier finns det även andra viktiga villkor men dessa fyra ger en snabb överblick.

Priset som finns med i tabellen är baserat på en kastrerad honkatt som är ett år gammal. En fast självrisk runt 1 500 kr och 25 % rörlig självrisk. Även TR/FORL är inkluderat som tillägg för bolag som annars inte täcker denna vanliga tandsjukdom. Tänk på att priser sätts individuellt och skiljer sig från katt till katt.

Ersättningsbeloppet vi har med i jämförelsen är högsta valbara veterinärvårdsersättning som går att välja per år. Självriskperiod är en viktig del då den bestämmer hur ofta den fasta självrisken behöver betalas vid upprepade veterinärbesök. Karens är vårt sista kriterium som avgör när försäkringen börjar gälla.

Försäkringsbolag

Betyg

Prisexempel

Maxersättning

Självriskperiod

Karenstid

Lassie

4,9 av 5

160 kr/mån

160 000 kr

365 dagar

14 dagar

Hedvig

4,8 av 5

159 kr/mån

160 000 kr

365 dagar

fr. 0 dagar

ICA

4,6 av 5

168 kr/mån

150 000 kr

130 dagar

0 dagar

Agria

4,5 av 5

383 kr/mån

150 000 kr

135 dagar

20 dagar

Sveland

4,5 av 5

159 kr/mån

120 000 kr

180 dagar

20 dagar

Svedea

4,4 av 5

145 kr/mån

90 000 kr

135 dagar

15 dagar

Trygg-Hansa

4,3 av 5

157 kr/mån

120 000 kr

180 dagar

20 dagar

If

4,2 av 5

251 kr/mån

120 000 kr

125 dagar

20 dagar

Folksam

4,1 av 5

136 kr/mån

120 000 kr

365 dagar

20 dagar

Dina

4,0 av 5

151 kr/mån

80 000 kr

120 dagar

20 dagar

Bäst kattförsäkring olika kategorier

Om du är nyfiken på vilka försäkringsbolag som sticker ut i olika kategorier så kan du kolla i tabellen nedan. Här har vi valt att ta med fem olika områden: bäst veterinärvårdsbelopp, bäst nyteckningsålder, bäst självriskperiod, bäst försäkringspris i tester och bäst kundnöjdhet. Det är områden vi anser kan vara viktiga när man tittar på den bästa kattförsäkringen. Tänk på att detta endast är en av många delar som kan vara bra när du jämför kattförsäkringar.

Bäst veterinärvårdsbelopp

Lassie och Hedvig

160 000 kr

Bäst självriskperiod

Lassie, Folksam och Hedvig

365 dagar (1 år)

Bäst försäkringspris i tester

Hedvig

Från 69 kr/mån

Bäst kundnöjdhet enligt SKI

Dina

79/100 poäng

Bäst villkor rasbegränsningar

Lassie

Inga rasbegränsingar

Vad innehåller den bästa kattförsäkringen?

När du ska hitta den bästa kattförsäkringen kan det vara bra att känna till de olika delarna i försäkringsskyddet som vi har vägt mot varandra. Det är viktigt att försäkringsbolagen erbjuder tydliga och bra villkor i dessa delar då det fungerar som stommen i försäkringsskyddet.

Veterinärvårdsbelopp

Den viktigaste delen i en kattförsäkring precis som för hund och hästförsäkring är veterinärvårdsbeloppet. Denna summa står till grund för hur mycket du kan få i ersättning under ett försäkringsår. Vad som passar dig beror på dina och kattens behov, här finns alternativ från 30 000 till 150 000 kr. Tänk på att veterinärvård kan bli väldigt dyrt, vi rekommenderar runt 60 000 kr som ett bra standardbelopp.

Veterinärutskriven medicin

Skulle din katt bli sjuk är det viktigt att du kan få ersättning för veterinärutskriven medicin. Det kan annars bli dyrt om till exempel katten behöver äta medicin under en längre period. Hedvig, Lassie och ICA ersätter alla medicin inom sina villkor.

Rehabilitering

Rehabilitering är en annan sak som kan bli väldigt kostsamt om försäkringen inte täcker denna kostnad. Det kan vara att katten bryter benet eller råkar ut för en sjukdom som kräver en längre tids rehabilitering vilket annars blir väldigt dyrt utan omfattande skydd.

 

MR och CT undersökning

För att veterinär ska kunna sätta vissa typer av diagnoser behövs en MR eller CT undersökning. Utan skydd för MR och CT behöver du själv betala mellan 3 000 – 7 000 kr för en undersökning. Sen tillkommer alla andra kostnader så som till exempel operation, medicin med mera. Därför rekommenderar vi att du väljer ett bolag som innefattar skydd för MR och CT undersökning.

Självrisk

Självrisken är något som alltid finns i en kattförsäkring. Om du vill ha en låg fast och rörlig självrisk kommer din försäkringspremie i stället bli lite dyrare. Det viktigaste enligt oss är att försäkringsbolaget erbjuder valmöjligheter så att du själv kan välja det som passar dig. Vanligtvis ligger fast självrisk på 0 – 4 500 kr och den rörliga mellan 15 – 25 %.

Livförsäkring

Denna försäkring gäller inte alla katter men det är trots allt de vanligaste tillägget. En livförsäkring är populärt hos framförallt utställningskatter och meriterade katter.

Vilken kattförsäkring har bäst pris?

Lassie erbjuder kattförsäkring till en av de lägre försäkringspremierna på marknaden. Även Hedvig och Dina hamnar ofta i den billigare halvan av försäkringspris. Med hjälp av kattungerabatt går det att få väldigt billiga kattförsäkringar första året via bland annat Agria och If och Folksam men året efter stiger premierna med 20–40 % vilket är värt att tänka på.

  • Lassie är vårt val när det kommer till bra försäkringsvillkor till mest förmånliga priset för kattägare under 2024.
  • Hedvig har valt att erbjuda precis som Lassie relativt låga försäkringspremier för många kattraser.
  • Kattungerabatt kan vara lockande men när rabatten försvinner efter första året blir premien betydligt dyrare.

Den bästa kattförsäkringen under tidigare år

En vanlig fråga vi får gäller försäkringar som varit populära under tidigare år. Historiskt har det funnit ett försäkringsbolag som nästan alla djurägare valt – Agria Djurförsäkring. Ett försäkringsbolag med anor från 1890-talet och som idag är störst i Europa inom just djurförsäkringar.

Nackdelen med Agria är att deras villkor inte längre går att jämföras med nyare försäkringsbolag Lassie. Antagligen har deras dominerande ställning gjort att det helt enkelt varit bekväma och inte ansett sig behöva uppdatera och förbättra sina försäkringsprodukter.

Bäst kattförsäkring 2023

Under 2023 fanns många bra försäkringar att välja mellan. Många av de etablerade försäkringsbolagen valde att ändra sitt utbud så att det var mer lättförståeligt och nästan alla började täcka tandsjukdomar. Även under 2023 var Lassie den som hamnade högst i Konsumenternas undersökning av hundförsäkringar men även bland kattförsäkringar hade de samma bra villkor. En ny försäkring som konkurrerade med Lassie var Hedvig som också har billiga försäkringar med goda villkor.

Bäst kattförsäkring 2022

Den bästa kattförsäkringen 2022 var Lassie. En då relativt ny aktörer på den svenska kattförsäkringsmarknaden med genomgående bra villkor. Vad som utmärker bästa kattförsäkringarna under 2022 var de höjda priserna generellt bland kattförsäkringar. Hos Lassie inkluderas mycket gällande försäkringsskydd så där tycker vi ändå att kattförsäkringarna ligger rimligt i pris.

Frågor & Svar

Bäst kattförsäkring 2023/2024 är enligt oss Lassie. Detta är en populär kattförsäkring med bra villkor till ett billigare pris än många konkurrenter. 

Bäst kattförsäkring till en äldre katt är enligt oss Lassie. Utmärkelsen är baserad på försäkringsvillkor, pris och kundtjänst.

När det kommer till kattförsäkring till lite äldre katter så är utbudet av försäkringsbolag något mindre. Ungefär hälften av alla försäkringsbolag har valt att införa en åldersgräns, och över den så tillåter de inte nyteckning av kattförsäkring. Gränsen brukar vara sju till åtta år.

Har du en särskild kattras? Då rekommenderar vi även här Lassie som erbjuder lika villkor för alla kattraser oavsett om du har en perser eller ragdoll.

Katt-försäkring använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: